Visie op financieringen

ZWITSERSE FRANK HYPOTHEEK- CHF

Zwitserse Franken-Hypotheek

Financiering in Zwitserse Franken

De Zwitserse Frank CHF is één van de sterkste onafhankelijke munten van Europa. De Zwitserse Frank wordt als betaalmiddel gebruikt in Liechtenstein en Zwitserland. Daarnaast geldt ze als betaalmiddel in de Italiaanse enclave Campione d’italia. De Centrale Bank van Zwitserland en de Zwitserse Nationale Bank is verantwoordelijk voor de uitgave van de Frank.

De Zwitserse Franken Hypotheek (CHF hypotheek) is een financiering in Zwitserse Franken en biedt de mogelijkheid om te profiteren van de lage rente in Zwitserland voor financiering van de eigen woning in Nederland of een (tweede) woning in het buitenland. Echter heeft elk rendement ook een keerzijde. Hierbij informeren wij u in het kort over de kansen en risico’s van een financiering in CHF.

Grafiek

Informatie over Zwitserse Franken vs. Euribor

De Zwitserse Frank kent door de jaren heen meestal een lagere, variabele, rente dan de Euro. De rente is gebaseerd op Libor (CHF). Libor is een interbancaire rente welke door een onafhankelijke organisatie in Londen wordt vastgesteld (London Interbank Offered Rate voor Zwitserse Franken). De afgelopen jaren heeft het 1 maands rentetarief voor Zwitserse Franken is nu negatief (rentestand 3 maands libor-chf rond de – 0,7%). De bank rekent een opslag waardoor de rente rond de 1,5 % uitkomt. De ontwikkeling van de Zwitserse Franken loopt vrijwel parallel met de Europese (Euribor) rente.

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Euribor is het rente tarief waartegen Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekken. De Zwitserse Franken rente is door de jaren heen gemiddeld circa 2 % lager geweest dan de Euribor rente, een situatie die nu niet meer zo is het renteverschil ligt rond de 0,5% negatieve rente (rentestand 3 maands euribor rond de – 0,2%) . Door de hoge opslagen in Nederland is de rente in Zwitserland lager en wordt het absolute verschil in rente groter.

Dat een hypotheek in Zwitserse Franken wordt aangehouden kan tot een financieel voor- of nadeel leiden. Dat hebben de recente ontwikkelingen rond het beleid van de Zwitserse Centrale Bank duidelijk aangetoond.

Bijvoorbeeld: U heeft een hypotheek van1.000.000 Euro en u zet deze om in Zwitserse Franken op basis van een koers van de euro ten opzichte van de CHF á 0,625. De hypotheek wordt dan omgezet naar CHF 1.613.000.

Indien de koers de komende 20 jaar naar EUR 0,75 stijgt, wordt de lening bij omzetting naar euro’s EUR 1.200.000.

Indien de koers de komende 20 jaar naar EUR 0,50 daalt, wordt de lening bij omzetting naar euro’s EUR 806.000.

Het kan zijn dat de bank verlangt dat minimaal 10% van de hypotheek in een beleggingsfonds en/of in liquiditeitendepot wordt aangehouden.

Deze voorwaarden verschillen per aanbieder en zijn gebaseerd op uw persoonlijke situatie.

Van de overige voorwaarden is met name van belang dat de hypotheek in Zwitserse Franken elke maand weer in Euro’s kan worden omgezet (converteren). Voorts kan ook een gedeelte van de hypotheek in Zwitserse Franken worden omgezet en kan een deel kan in Euro’s genoteerd blijven.

Een CHF hypotheek is écht maatwerk en moet passen in uw persoonlijke situatie. Neem contact met ons op zodat wij samen kunnen bekijken of een financiering (deels) in CHF in uw situatie de beste keus is.

Als u wilt financieren wij uw woning op basis van het vermogen dat u bij de bank aanhoudt op Euro’s of Zwitserse Franken tegen Euribor of Libor tarieven met een opslag van 0,9 – 1,5% (Lombard financiering).

Contact Opnemen

Neem online contact met ons op of bel direct met 0343 448810 voor meer informatie